joi, 2 aprilie 2015

postfata volumului ..Lumea din oglinda,,

postfata volumului ..Lumea din oglinda,,
aceasta postfata este scrisa de fosta mea diriginta din anii de liceu emoticon smile
Poezia-căutare și refugiu
După un profil de filologie, temeinic făcut la Botoșani în cadrul Liceului Pedagogic, membră activă a importantului cenaclu a aceluiași liceu, de unde s-au ridicat poeți ca Ioan Horațiu Lașcu și alții, unde spiritul lui Eminescu radiază lumina Cuvântului, alege calea Poeziei, găsind în cuvânt harul dar și energia care să-i definească personalitatea.
Dorina Neculce a publicat poezii în mai multe reviste literare, cea mai importantă fiind revista Faleze de piatră, a participat la cenacluri, și-a cizelat versul, cunoscând o traiectorie ascendentă, de „cometă” aș putea spune.
Cele 25 de poezii ale poetei apărute în volumul colectiv „Universul Prieteniei-Iarna”, publicat la Iași de către Asociația cu același nume, cântă, în expresie personală, iubirea, poeta fiind îngemănată cu lumina, cerul și îngerii, trăind într-un Eden în care visul o poartă prin întreg Universul - spațiu în care se petrec toate faptele ființei.
Prima carte de autor, semnată de Dorina Neculce, intitulată „Lumea din oglindă” continuă să cânte iubirea, dar registrul poetic se diversifică,
se lărgește, iar discursul se desfășoară pe mai multe paliere. O aflăm pe poetă în continuă căutare încercând să realizeze un echilibru între eul interior și ființele care îi populează lumea din oglindă.
Modernitatea acestor poezii este dată de viziunea lumii, de felul personal în care se desfășoară discursul poetic și de imaginile artistice care însuflețesc universul liric, punând în evidență particularitatea scrisului poetei.
Multe poeme fac trimitere la mitologie, poeta reușind să lege spații, timpuri și trăiri, într-un tot al existenței umane irepetabile.
Definindu-se drept „spectator” în lume și „uneori actor”, Dorina Neculce are convingerea că suntem „ai tuturor/ și-ai nimănui” chiar dacă Ea este „Vrăjitoarea cea bună”. Totuși „…lumea se stinge/ în straturi de stele / și visul se leagă / de mâinile mele”.
Muzicalitatea,metrica, profunzimea meditației din aceste versuri, amintesc de poetul nostru tutelar a cărui operă constituie izvor nesecat de inspirație și model pentru orice creator.
Dorina Neculce participă cu întreaga ființă la nașterea, facerea și prefacerea în universul în care trăiește, poezia ei fiind o meditație în fascicul asupra sensului vieții.
Printre poemele acestei cărți ne putem refugia, uitând câteva clipe de nebunia secolului în care trăim și acesta nu e puțin lucru.
Horia Zilieru-Lansare volum Lumina din oglinda-DORINA NECULCE
Maria Baciu

Niciun comentariu:

amintiri

  Astăzi am o stare ciudată, de parcă mi s-a întors cineva uitat de demult într-o buclă de spațiu şi timp suspendat şi alergă prin mine, f...